Eerste Veerse vlinderidylle in bloei

Vlinders en bijen hebben het moeilijk omdat er nog zo weinig bloemrijke plekken zijn. Dankzij de zgn. 'vlinderidylle' komt hier verandering in. In Veere zijn op het grasveld aan het Bastion enkele stukken gras geplagd en ingezaaid met een speciaal kruiden- en bloemenmengsel. Dit mengsel is prachtig opgekomen; de idylle is een lust voor het oog! De vlinders hebben het Bastion inmiddels ook al in groten getale weten te vinden.
Volgend jaar zullen de bloembedden op hun mooist zijn. Plukken mag dan, maar liefst met mate.

Vlinders en bijen hebben bloemen nodig. Om nectar en stuifmeel te kunnen vinden en daarmee te overleven. Helaas hebben vlinders en bijen het moeilijk omdat er nog zo weinig bloemrijke plekken zijn. Dankzij de zgn. 'vlinderidylle' komt hier verandering in. In Veere zijn op het grasveld aan het Bastion enkele stukken gras geplagd en ingezaaid met een speciaal kruiden- en bloemenmengsel. Momenteel worden deze vlinderidylles in Nederland overal aangelegd: plekken vol bloemen. Voor mensen om van te genieten en voor vlinders en bijen om beter te kunnen overleven. Vlinders hebben veel energie nodig om te kunnen vliegen en om te zorgen voor nakomelingen. Ze hebben geen kaken en kunnen dus geen harde dingen eten. Ze gebruiken bloeiende planten om daar de nectar uit te zuigen. Vooral langs en op de naastgelegen bramenhagen zijn straks vlinders te vinden, omdat ze graag in de luwte rusten.
Dit is na Kwadendamme de tweede van Zeeland. Eind 2019 heeft de gemeente Veere enkele stukken grond hiervoor beschikbaar gesteld, i.s.m. de Zeeuwse Werkgroep Vlinders en Libellen (in casu GroenLinkser Peter Geene) en GroenLinks Veere. De Stadsraad Veere heeft meegekeken naar de ligging van deze plekken. Vrijwilligers uit de kern Veere zullen een oogje in het zeil houden. In de maanden mei en juni (2020) bleek het zaadmengsel, ondanks de grote droogte in het voorjaar, prachtig te ontkiemen. De bloemen en kruiden zijn een ware lust voor het oog. In de eerste week van juli hebben Peter en Jeanette van de Vlinder- en Libellenwerkgroep er 92 vlinders gezien en 11 soorten geteld! Nieuwe soort is het oranje zandoogje. Verder: 46 klein koolwitje / 16 bruin zandoogje / 14 atalanta / 5 boomblauwtjes / 1 gehakkelde aurelia / 6 gammauil / 1 dagpauwoog/ 1 citroentje / 3 bont zandoogje. Een prachtig resultaat! Niet alleen vlinders en bijen zijn er welkom, ook mensen mogen en kunnen van de idylle genieten. Er zijn kronkelpaadjes om langs de bloembedden te lopen. Volgend jaar zullen de bloemperken op hun mooist zijn. Plukken mag dan, maar liefst met mate.