De inbreng in grote lijnen van raadslid PvdA/GroenLinks Maaike Walraven-Janssen aan de discussie over raadsvoorstel Bestemmingsplan Buitengebied van de gemeenteraadsvergadering van 30 mei jl. [en voorafgaand in de commissie]:

De bijdrage - op hoofdlijnen - van Maaike Walraven-Janssen, raadslid PvdA/GroenLinks aan discussie Bestemmingsplan Buitengebied van de gemeenteraadsvergadering van 30 mei jl.:

"In de afgelopen twee jaar heeft de Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en de gemeenteraad van Veere diverse keren gesproken over het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Dit bestemmingsplan regelt wat wel en niet kan in het buitengebied van de gemeente Veere. En daar hoort ook bij duin en strand.

Tegelijkertijd was ook volop in discussie de Structuurvisie van de gemeente. Deze twee processen liepen bijna gelijktijdig. Het verschil is dat de Structuurvisie een visiedocument is op hoofdlijnen en het Bestemmingsplan een wettelijke document met juridisch afdwingbare regels die vooraf worden afgesproken en vastgesteld door de gemeenteraad.

De gemeente hield inspraakbijeenkomsten en nodigde hier ook belanghebbende uit, waaronder dorpsraden, inwoners, agrariërs, om mee te praten over specifieke onderdelen van het conceptbestemmingsplan. Agrarische ontwikkelingsmogelijkheden, de recreatie en natuur- en   landschapswaarde waren belangrijke onderwerpen.

Voor onze fractie is behoud en beheer van het landschap een belangrijk uitgangspunt. Ook  de conclusies uit landbouwnota en de landschapsnota, al veel  eerder vastgesteld door de raad, in dit bestemmingsplan. Tijdens de discussie in commissie of in de raad heb ik dit standpunt namens de fractie ingebracht. Wel met oog voor kansen voor jonge agrarische ondernemers en tegelijkertijd met oog voor landschapswaarden.Onze opvatting daarbij is: "het buitengebied hoeft niet op slot".

Uitbreiding van glastuinbouw en ruimte voor aquacultuur zijn onder voorwaarden opgenomen in het bestemmingsplan. Jammer dat we niet konden voorkomen dat de 350 agrarische bouwvlakken  kunnen uitbreiden tot 1,5ha. En met een wijzigingsbevoegdheid kan een volwaardig agrarisch bedrijf zijn bouwblok vergroten  tot 2ha. Ik noemde deze uitbreiding voor alle 350 bouwblokken  een te ruimhartig beleid, omdat dit een ruimtebeslag zal doen op het landschap! Een meerderheid in de raad maakt dit evenwel mogelijk. En wat wel overeind bleef is dat het college maatwerk zal bieden bij de afbouw van de 11 intensieve veehouderijen. Overigens zullen er op Walcheren geen intensieve bedrijven bij komen en dat is een (provinciaal) Zeeuws brede opvatting! 

Bij de totstandkoming van dit bestemmingsplan is ook de Commissie Milieu Effect Rapportage, ofwel Commissie m.e.r. betrokken. De Wet milieubeheer regelt de inschakeling van de Commissie m.e.r.  Zij bracht een kritisch rapport uit dat o.a. ging over de stikstof-uitstoot die in de gemeente Veere al hoger is dan gewenst. De Commissie m.e.r.  vroeg om rapportage van maatregelen om de toekomstige meer- uitstoot te beperken vanwege mogelijke schadelijke effecten op de Natura2000–gebieden waaronder het Veerse Meer en de Manteling van Walcheren.

Het college is van mening dat het probleem in werkelijkheid wel meevalt. In de commissie RO bleek dat de overige fracties ook niet  zwaar tilden aan de  Rapportage van de Commissie m.e.r. Onze fractie is van mening dat dit duurzaamheidsprobleem zich de komende jaren opnieuw zal aandienen als het gaat om de bescherming van het gebied Nationaal Landschap van Zuidwest Zeeland. Terugkijkend is de fractie tevreden over het gemeenschappelijk proces dat is gelopen voor dit Bestemmingsplan Buitengebied. En in de komende jaren zullen we als fractie met eenzelfde inzet het gesprek voeren voor onze Veerse natuur- en landschapswaarde!"